Nostaisinko kädet ilmaan vai laitanko osakeyhtiön pöytälaatikkoon?

Julkaistu: 31.10.2022

Heinäkuussa 2019 poistui osakeyhtiöiltä vaatimus 2500 euron osakepääomasta. Tuntui, että kaikki perustivat osakeyhtiön. Onhan perustamisesta tehty nyt hyvin helppoa. Vain muutama klikkaus ja yritys on pystyssä. Yleensä omat pääomat on menetetty jo tuossa viimeisessä klikkauksessa maksamalla perustamismaksu, mutta se onkin toinen juttu.

Viime vuosina Patentti- ja rekisterihallitus teki yritystietojärjestelmään valtavan siivouksen. PRH poisti ns. pöytälaatikkoyrityksiä kaupparekisteristä, joissa ei ole ollut toimintaa aikoihin, eikä niistä oltu rekisteröity tilinpäätöksiä. Urakan jälkeen PRH on vaatinut yrityksiä lähettämään tilinpäätöstiedot ajoissa sakon uhalla. Sakko myös lähti perään melko nopeasti. Tämä sai liikkeelle aallon lopettaa osakeyhtiöitä pöytälaatikoista asiankuuluvalla tavalla.

Onko osakeyhtiön perustamisesta tehty liian helppoa? Minusta on. Monet perustelevat osakeyhtiötä hyväksi yhtiömuodoksi, koska siinä ei ole itse vastuussa veloista. Näkökulma sekin, mutta kuinka moni osakeyhtiön hallituksessa istuva henkilö ymmärtää, että myös pientä osakeyhtiötä velvoittaa sama osakeyhtiölaki kuin isompiakin? Hallitus on aina vastuussa päätöksistään, eikä tuosta tehtävästä voi paeta toteamalla vain, ettei enää jaksa tai kiinnosta. Käsien ilmaan nostaminen ei ole osakeyhtiön lopettamista.

Osakeyhtiön pöytälaatikkoon työntäminen on ollut tavallista. Se siivottiin pois silmistä, pois mielestä. Osakeyhtiöstä tulee rekisteröidä kaupparekisteriin tilinpäätös vuosittain ja annettava veroilmoitus, vaikka toimintaa ei olisikaan. En ole vielä tavannut piirongin laatikkoa, joka tämän osaisi itsenäisesti tehdä.

Miten tarpeeton osakeyhtiö lopetetaan? Lopetuksen voi tehdä esimerkiksi vapaaehtoisen selvitysmenettelyn kautta. Yhtiökokous päättää, että yhtiö asetetaan selvitystilaan ja tieto rekisteröidään kaupparekisteriin. Selvitysmenettelyssä kestää keskimäärin noin puoli vuotta, jonka jälkeen se voidaan katsoa purkautuneeksi. Aivan näin yksinkertainen prosessi ei tietenkään ole, mutta pääpiirteissään menee kuvatulla tavalla. Kuluineen ja kaikkine paperitöineen osakeyhtiön purkaminen on kalliimpaa ja moninkertaisesti aikaa vievämpää kuin yhtiön perustaminen alkujaan oli.

Kannattaako osakeyhtiö perustaa? Varmasti kannattaa, jos siihen on perusteita. Suomessa on myös monia muita hyviä yhtiömuotoja, joten ennen osakeyhtiön perustamista kannattaa tutustua huolella eri yhtiömuotoihin ja myös niiden hallinnolliseen puoleen, ettei mahdollisen yritystoiminnan päättyessä vastuut ja hallinto tunnu vuoren kokoiselta esteeltä.

Hanna Kinnunen, yrittäjä
Esmo-yhtiöt

Lue myös