Yrittäjyyteen pitäisi kannustaa – ei kampittaa

Julkaistu: 22.03.2023

Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristäminen nousee aina esille eduskuntavaalien alla. Tavallinen argumentti on, että listaamattomien yritysten osinkoja pitäisi verottaa samoin kuin pörssiyhtiöiden osinkoja.

Todettakoon, että verottomia osinkoja ei ole. Pk-yritysten osingoista maksetaan aina vähintään 26,5 % veroa yrityksen maksama tulovero huomioituna.

Yrittäjäriskin kantamisessa tulee olla kannustimia. Pörssiosakkeiden omistamisessa ja yrittäjänä toimimisessa ei ole mitään samaa, joten miksi osinkoverotuksen pitäisi olla yhtäläinen?

Yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa kaikesta, mitä yrityksessä tapahtuu. Jos yritys haluaa kasvaa, tarvitaan rahoitusta. Tavallisesti yrittäjä joutuu sijoittamaan itse 30 % ja pankki lainaa 70 % rahoitustarpeesta. Yrittäjän kolmannes on jo kertaalleen verotettu, jonka hän sijoittaa uudelleen yhtiöönsä.

Pankki vaatii lainalle vakuuksia, yleensä yrityskiinnityksen, perheen asunnon kiinnityksen ja omavelkaisen takauksen. Pörssiosakkeita omistavan ei tarvitse laittaa koko elämää peliin.

Yrittäjä kantaa myös työnantajan vastuun. Hän huolehtii työntekijöiden ja heidän perheenjäsentensä toimeentulosta.

Suomesta on kadonnut 10 vuoden aikana noin 8 000 työnantajayritystä. Syyt ovat yrittäjä- ja työnantajariskiin liittyviä. Eduskunnassa pitäisikin todella miettiä, miten yrittäjyyteen, kasvuun ja työllistämiseen kannustettaisiin.

Yrittäjän puolella on vähän kumppaneita. Viimeisimpänä Elinkeinoelämän Keskusliitto, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten Liitto esittivät samaa kuin vasemmistopuolueet eli listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämistä. Toivottavasti Suomen Yrittäjät seisoo jäsenistönsä takana.

Pasi Kinnunen, yrittäjä
Esmo-yhtiöt

Blogi on julkaistu Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien lehdessä 20.3.2023

Lue myös